Vegetarisk/vegansk mad uden gluten og laktose


Samtlige opskrifter er egne idéer, men med inspiration fra andre opskrifter


Jeg er ikke helt veganer, for jeg ønsker at få rigeligt med de forskellige vitaminer,
og det får jeg ikke ved udelukkende at være veganer, er min erfaring.

Lasagne med revne grøntsager som erstatning for hakket oksekød (den er yderst populær)

"Kød"sovs:

1 stort finthakket øko løg
2 fed øko hvidløg hakket eller knust
1 reven øko aubergine
1 øko squash
4 mellemstore revne øko gulerødder   
4 stængler øko reven bladselleri
1 lille dåse tomatkoncentrat (puré 70 g)
1 dåse øko hakkede tomater
1 spsk basilikum
1 spsk oregano
1 spsk basamico-eddike den mørke
3-4 dl vand
1 spsk hjemmelavet grøntsagsbouillon. Opskrift her: madbanditten.dk 
Ca. 1 tsk havsalt og friskkværnet peber
                        
          

Bechamelsovs:

25-30 gram smør eller Naturli blok
ca. 2-3 spsk mel 
Soyamælk eller almindeligt mælk til rette konsistens
(har du soya cuisine, så erstat ca. 1 dl. soyamælk med det)
½ tsk muskatnød
Salt og peber  
          

Endvidere:

Glutenfri lasagneplader (eller almindelige) og revet parmesanost til topping samt smørklatter.   
          

Here we go:


Kødsovs:

1. Brun løg og hvidløg ved middel varme.
2. Tilsæt revne grøntsager og steg ved middel varme i et par minutter.
3. Tilsæt derefter alle krydderier, tomatpuré, de hakkede tomater, basamico-eddike, vand og bouillonterning.
4. Lad det simre ved lav blus i ca. 1-2 timer (giver virkelig god smag til retten).   
          

Bachamelsovs:

1. Bachamelsovs (under konstant omrøring for at det ikke brænder på.
2. Når kødet har stået længe nok, smeltes smørret i en anden gryde på halv blus.
3. Når smørret er smeltet, tilsættes melet.
4. Nu tilsættes mælken til passende konsistens og lad det koge op.
5. Tilsæt muskatnød, salt og peber. 
6. Lad det lige stå og simre i få minutter. 
          

Fremgangsmåde:

1. Læg to store skefulde kødsovs i bunden af et 20x30 cm. ovnfast fad.
2. Nu lægges et lag lagsaneplader oven på sovsen.
3. Dernæst kødsovs og bachamelsovs. 
4. Punkt 2 og 3 gentages i alt 3 gange for derefter at slutte af med et lag bachamelsovs.
5. Hæld en pose parmesanost oven på til sidst med et par smørklatter på.
6. bages i ovnen på 175 grader varmluft i 35-45 min. 
          


Hyldeblomst suppe med veganske og glutenfri mandelkager


Suppen:

1. 8 dl hyldeblomstsaft
2. Knap 1 tsk knust nellike
3. 2-3 spsk maizenamel
4. 1 stort rødt lettere syrligt æble
5. Citronsaft
6. 4 spsk soyayoghurt
7. Friskkværnet peber                      
          

Mandelkager:

1. 50 gram mandelmel (blend selv hele mandler med skal på)
2. 50 gram glutenfri havremel
3. 4. -5 spsk rørsukker
5. 1 tsk bagepulver
6. 4 spsk smeltet Naturli smørblok
7. 3-4 spsk mandelmælk (lav evt. selv mandelmælk: valdemarsro.dk)
8. 6 Smuttede mandler

Fremgangsmåde:


Mandelkager:

1. Bland de to slags mel, sukker og bagepulver godt i en skål.
2. Rør smørret i, og tilsæt kun knap så meget mandelmælk at dejen kan samles og formes til små kager.
3. Form med melede hænder tolv små kugler, og sæt dem på bagepapir på en bageplade.
4. Del mandlerne, og tryk en halv mandel ned i hver kage, så de bliver lidt flade.
5. Bag kagerne i en 200 grader varm ovn, til der er gyldne, cirka 15 minutter.   
          

Hyldeblomstsuppen:

1. Bring hyldeblomstsaften i kog med nellikerne.
2. Rør maizenamelet ud i lidt vand, og jævn suppen. Du kan lave den mere eller mindre tyk.
3. Skær æblet i små terninger, og kom dem i suppen.
4. Sluk for varmen. Smag til med citronsaft.
5. Servér suppen portionsvis, og sæt en spiseskefuld soyayoghurt på hver portion. 
6. Drys lidt friskkværnet peber, og servér kagerne til.
          

Denne suppe smager bedre end fantastisk, så meget kan jeg sige jer :)

Oprindelig opskrift her: lime.dk



Jordbærmousse med mandel/kokosbund


Kagebund

1. 1 dl. mandler
2. 1 dl. dadler uden sten
3. ½ dl. kokosmel
4. 1-2 spsk kokosolie                     
          

Jordbærmousse:

1. 300 gram frosne jordbær 
2. 3 spsk rørsukker
3. 2 tsk vegegel eller agar agar
4. 1 brik soyapisk

Fremgangsmåde:


Kagebund:

1. Blend mandler, dadler og kokosmel til en fin masse.
2. Rør kokosolie i massen.
3. Form massen til en bund i en rund form på ca. 20 diameter med bagepapir.
4. Stil den til side evt. i køleskabet mens du laver "fromagen".   
          

Jordbærmousse:

1. Varm jordbær op i en gryde til de er helt optøede og mos dem.
2. Rør 3 spsk sukker samt vegegel i jordbærmassen og bring det kort i kog. 
3. Stil den varme jordbær til side.
4. Pisk soyapisk til hårdt skum (tager ca. 5-10 min. selv om der står 2 min. på pakken).
5. Bland fløden i jordbærmassen, når denne er blevet kold. 
6. Tag bunden ud af køleskabet og put derefter jordbærmassen ovenpå.
7. Pynt evt. kagen med friske jordbær.